آبنمای موزیکال را بطور ساده می توان در ایجاد هماهنگی حرکت آب و نور با موسیقی تعریف کرد .
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی صنعتی و همچنین اقبال روزافزون معماران جهت زیباسازی و جذاب نمودن فضاها استفاده از آبنمای موزیکال رو به فزونی گذاشته است. شرکتهای مختلف تاسیساتی نیز در این خصوص فعالیت خود را آغاز نموده اند .
اما چگونه می توان بهترین را برگزید .
در این خصوص انتخاب را از دو جنبه کلی می توان مورد بررسی قرارداد .
1-نحوه کار شدن تاسیسات و تجهیزات سخت افزاری:
بدون شک اولین شرط انتخاب یک شرکت جهت اجرای اینچنین پروژه ای توان اجرایی و مهندسی طراحی مکانیکی برقی و رایانه ای آن بوده که با توجه به سوابق پیشین کاری شرکت قابل بررسی و آنالیز می باشد .
بدیهی است توان اجرایی و تسلط کامل مجری به هر سه زمینه (برق،مکانیک،رایانه) با توجه به میان رشته ای بودن این شاخه از علم اجتناب ناپذیر است .
2- نوشتن سناریو (ایجاد هماهنگی بین سیستم ها و موسیقی) :
جذابیت علم آبنمای موزیکال به هماهنگی تکنولوژی و موسیقی است . آنچه که این علم را به هنر نزدیک می کند و ارتباط عمیق فن و هنر را شکل می بخشد توانایی مهندسی و هنری خالق آن است .
لذا آشنایی همزمان شخص نویسنده سناریو با موسیقی و تکنولوژی آبنما به صورت همزمان لازم به نظر میرسد .
به نظر نگارنده جذابیت بصری آبنمای موزیکال و آنچه که در اجرای طرح یک آبنمای موزیکال تفاوت یک کار خوب با یک کار متوسط را مشخص میکند ایجاد هر چه دقیقتر این هماهنگی است .
الف - هماهنگی ریتمیک :
ریتم در موسیقی اولین رکن و قابل تشخیص ترین المان موسیقی است .آنچه در برخورد اولیه کودکان با موسیقی جالب به نظر می رسد آشنایی کامل آنها به مفهوم ریتم است . واکنش کودکان در هنگام پخش موسیقی دست زدن و انجام حرکات موزون (رقص) هماهنگ با موسیقی است که نشانگر ارتباط فطری و روحی انسان با موسیقی است . بدین ترتیب هماهنگی عملکرد آبنما با ریتم موسیقی در حال پخش اجتناب ناپذیر به نظر می رسد .
(در موسیقی-سانریوی ترش رو نتیجه هماهنگی با ریتم را بخوبی میتوان مشاهده نمود)
ب - هماهنگی احساسی :
یکی از شاخص های مهم دیگر در آبنمای موزیکال استفاده از نورپردازی مناسب و هماهنگی رنگ با موسیقی و شعر و به طور کلی فضای احساسی است که شنیدن اثر در شنونده ایجاد میکند . همین هماهنگی را در ارتفاع آب،تعداد نازل فعال،روش قطع و وصل شدن آب و حس موسیقی میتوان ایجاد نمود. (در موسیقی-سانریوی ترش رو و ماه و ماهی نتیجه این هماهنگی را بخوبی میتوان مشاهده نمود)
ج - هماهنگی هنری :
آنچه در نهایت در بعضی از موسیقی-سناریو ها قابل اجراست چیزی شبیه به اجرای تاتری موسیقی است به این معنی که می توان المان های شعری را در آبنما مشاهده نمود . در موسیقی-سناریوی ماه و ماهی شعر زیبای این اثر در آبنما به نمایش در می آید و همچون صحنه تاتر به اجرا در می آید .
با توجه به صفحه ماتریسی آبنمای موزیکال بعثت کلمات شعری به صورت نماد ظاهر می گردند .
آنجا که ماه نمایان میشود و ماهی گرداگردش می گردد.
اندوه زرد و می شود .
روشنایی صبح ظاهر میگردد و دیده مان به دیدار چشمانش روشن
قد ماهی هرگز به ماه نمیرسد .
پلک زدنش هویداست .
مخزن اسرار لبریز از رنگ می گردد و فیروزه و الماسی به آفاق پرواز می کنند .